déjà vu

déjà vu er fransk, og kan oversættes til “allerede set”.

Når et billede bliver gentaget. Så er der måske en pointe der er skjult i gentagelsen. Dette eksempel er dog også i nogle oversættelser afsløret af at der er indsat en overskrift. (lad vær med at læse overskrifter, det er blot oversætterens tolkning af teksten)

I dette tilfælde gentages det samme billede af et topskud, der fjernes fra et sted og plantes om et andet sted.

En stor ørn med et vældigt vingefang og mange farver i sin fjerdragt kom til Libanon. Den plukkede det øverste skud fra det højeste cedertræ og bragte det til den travle by i den store handelsnation.

Ezekiel 17:3-4

Fra vers 13 gives der en tolkning på hele profetien, som så kan bruges til at forstå den anden profeti.

Vi ved at der er tale om en konge. Hvis vi læser 2. Kongebog 24:8 finder vi ud af at han hedder Jojakin. Og ved lidt mere studier finde vi ud af at han nedstammer fra kong David. I Mattæus 1:11 er hans navn skrevet lidt anderledes, ifølge kommentarer i nogle bibeler er Jojakin og Jekonja den samme person.

Jeg vil tage et skud fra cedertræets øverste top og plante det på toppen af Israels vigtigste bjerg. Det vil vokse op og blive et flot cedertræ, der skyder grene og sætter frø. Alverdens fugle vil komme for at bygge rede i dets skyggefulde grene.

Ezekiel 17:22-23

En anden konge, fjernes fra hans rige og indsættes i et nyt rige. Ikke efter hans egen vilje præcis som Jojakin, men ved Guds vilje. Her skal han sættes over en nation, men hele verden vil søge ly ved ham.

Selvom træet ikke referer til et stamtræ, så er det bemærkelsesværdig at Jesus også har Jojakin i sit stramtræ.

Denne Messias-profeti kan man altså finde ved blot at bemærke et billede der gentages.